FAQ för användare


Här hittar du vanliga frågor för dig som användare. Hittar du inte det du söker finns vårt hjälp-formulär längst ner på sidan.

Våra betyg sätts enligt en tiogradig skala. Du kan bedöma hur väl du tycker företaget bidrar till att uppnå fyra framtidsfrågor; att lösa klimatkrisen, avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och/eller främja fred och rättvisa.

 

Du behöver INTE bedöma företagets arbete inom varje fråga utan kan välja den eller de frågor där du har starkast åsikter. De betyg du sätter inom de olika områdena kommer därefter viktas samman till ett helhetsbetyg.

 

Nedan följer exempel på hur företag kan påverka de fyra hållbarbetsmålen:

 

Lösa klimatkrisen
Exempelvis minskar sina utsläpp, använder hållbara energikällor, minskar mängden avfall och skapar ekologiskt hållbara produkter och tjänster

 

Avskaffa extrem fattigdom
Exempelvis betalar skäliga löner, har Fair Trade-märkta varor och stödjer organisationer som arbetar mot fattigdom

 

Minska ojämlikheter
Exempelvis minskar inkomstklyftorna och arbetar för jämställdhet, främjar ungas och nyanländas anställningar

 

Främja fred och rättvisa
Exempelvis arbetar mot korruption, mutor och minskat våld, främjar fri information och transparens

 

Det stämmer att det är 17 stycken mål och under dessa finns ytterligare delmål som i sin tur har ett antal indikatorer. De 17 målen har enligt FN som syfte att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa samt lösa klimatkrisen. Därför är det dessa fyra, övergripande parametrar, som vi valt att fokusera på.

Meddela oss här så ser vi till att lägga upp det! Vi arbetar hela tiden med att uppdatera Goodlist och fyller löpande på med nya företag och information om dem. Därför är det toppen om du vill tipsa om företag som borde finnas med!

Ja, vi tar emot praktikanter och erbjuder internships. Vi erbjuder både digitala praktikplatser (för de som vill ha praktik utan att resa) och fysiska praktikplatser på vårt kontor. Berätta mer om dig själv genom att kontakta oss på hello@goodlist.se så skickar vi mer information.

Absolut! Genom det du skriver och de betyg du lämnar hjälper du andra att välja hållbara produkter och tjänster. Dessutom påverkar du företagen att göra sitt yttersta för att förbättra sitt hållbarhetsarbete. Ju fler omdömen och betyg som går att hitta på Goodlist desto större påverkan gör vi tillsammans!

Tips: Skriv det som faller dig in och börja med de företag som du gillar. Har de klimatsmarta produkter? Varifrån kommer deras råvaror? Ger de skäliga löner till sina medarbetare? Det är några frågor du kan ställa dig.

 

Det går utmärkt att bara skriva en positiv kommentar om du känner att du har svårt att hitta orden just för stunden. Du kan alltid gå in och redigera ditt omdöme i framtiden!

 

 

Hittar du inte det du söker?

Kontakta vårt supportteam, så får du hjälp så snart som möjligt.