fortum_stada_sverige

Städning av älvar

Kommande helg påbörjar idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige med Fortum som partner för sjunde året städning av flera av landets älvar. I projektet Älvstädningen ingår i år Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Det är ungdomar från totalt cirka 90 föreningar bidrar i projektet.

– Sedan starten 2013 har cirka 177 ton skräp hittills plockats längs och i älvarna. Det är en viktig insats för miljön, men Älvstädningen är också en viktig investering för att påverka ungdomars attityd kring nedskräpning på sikt, säger Linnéa Grahn, projektledare på Städa Sverige i ett pressmeddelande.

Hittills har Älvstädningen fokuserat på skräp som syns, men vid årets städning tar ungdomarna för första gången vattenprover för att även undersöka förekomsten av mikroplaster. Proverna tas på utvalda ställen längs älvarna med fokus på utlopp och tätbefolkade samhällen. Analysen av proverna görs dels av ett professionellt labb, dels av elever på Marina Läroverket.

– Hur stor risken är att vi hittar mikroplaster vet vi inte. Huvudsyftet med provtagningen är att uppmärksamma, lyfta fram och belysa mikroplasters eventuella förekomst, inte minst ur ett pedagogiskt utbildningssyfte för våra ungdomar, säger Linnéa Grahn.

Projektet Älvstädningen går, liksom Städa Sveriges övriga verksamhet, ut på att engagera så många idrottsföreningar som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd älvsträcka. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen. Medlemmarna i föreningen är uteslutande ideella idrottsförbund. Ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med ca 1 000 ton upplockat skräp per år.

Fotograf: Desirée Hylander