atervunna_traningsklader

Sportkläder av fiskenät

Sedan 2013 delar Textilas ut ett miljöstipendium med syfte att premiera och uppmuntra studenter att engagera sig inom textil och miljö. Årets stipendium tilldelades startupen Nature Hommage som tillverkar sportkläder av återvunnen plast.

Nature Hommage har lyckats skapa en kollektion av sportkläder i klassisk design gjorda av återvunnen plast från havet, bland annat gamla fiskenät. Företagets första kollektion är framtagen av 120 kg återvunnet nylon (plast) varav 30 kg är återvunnet fisknät.

Nature Hommage beräknar att 1000 klädesplagg från deras kollektion sparar 210 liter olja och 1430 kg koldioxid till skillnad från traditionellt producerade träningskläder. Det återvunna tyget har upp till 80 % mindre klimatpåverkan i jämförelse med det traditionella tyget som tas fram på industriell väg – direkt från råolja.

Klädindustrin är idag känd för att vara en stor miljöbov där 67 % av marknadens träningskläder är tillverkade av industriellt framtagen plast, exempelvis polyester och nylon. Tygerna tas fram på syntetisk väg, vilket kräver en stor mängd vatten och energi för att kunna produceras.

Nature Hommage tilldelas Textilias miljöpris 2019 med motiveringen:

Ett litet och nytänkande varumärke som utmanar klädindustrins resursslöseri genom att erbjuda en lösning på flera miljömässiga utmaningar. Genom att använda återvunnet material från havet, bidrar Nature Hommage till att minska resursslöseri och samtidigt rena jordens hav. Genom minimalistisk och klassisk design kombinerat med information och kunskap vill man utbilda och påverka konsumenter till nya köpbeteenden som spar jordens resurser.

Bild: Nature Hommage