För åttonde året i rad ökade resandet på järnväg i Sverige under 2018. Det gäller både antalet resor och den totala längden som resenärerna har färdats. En bidragande faktor är det regionala tågresandet som ökar snabbt meddelar myndigheten Trafikanalys i en rapport.
Under 2018 gjordes 246 miljoner resor på järnväg. Det var 7 procent fler än året innan och det högsta antalet tågresor sedan åtminstone år 2000. Efter 2010 har tågresandet ökat stadigt varje år och ökat med totalt 37 procent. När antalet kilometer som alla resenärer färdas mäts, det så kallade transportarbetet, har resandet ökat på ett år med 2 procent till drygt 13,5 miljarder kilometer 2018. Även detta är mer än tidigare under tjugohundratalet.
– Tågen hade en sämre punktlighet under 2018 med stundtals stora störningar i trafiken. Trots det verkar resenärerna fortsätta att välja tåget, säger Fredrik Lindberg, statistiker vid Trafikanalys i ett pressmeddelande.
När resandet delas upp i regionala och långväga tågresor blir det tydligt att det är utvecklingen i de regionala resorna som bidrar starkt till ökningen. Sedan 2010 har de regionala resorna ökat med 43 procent samtidigt som de långväga resorna har varit oförändrade i antal. Under perioden har dock transportarbetet ökat för både regionalt och långväga resande.
Med hänsyn tagen till folkmängden i slutet av 2018 reste varje invånare i genomsnitt 1 324 kilometer på järnväg 2018, fördelat på i genomsnitt 24 resor. Sett över en längre tidsperiod, från år 2000, är trenden tydlig – vi reser både oftare och längre på järnväg.
Uppgifterna är hämtade ur Sveriges officiella statistik Bantrafik 2018. Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Trafikverket har producerat statistiken på uppdrag av Trafikanalys.
Bildkälla: Trafikanalys