hallbara_tacos

Slowfoodtrucken öppnar

Kocken Paul Svensson öppnar idag tillsammans med Stockholm Gas, serveringen i sitt tillfälliga gatukök i Stockholm. Maten som serveras är äkta slowfood då den som beställt mat i Pauls Gatukök har fått vänta i ungefär sex månader på att få den serverad. Det är så lång tid det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras.

Gatuköket öppnade i april, men det var först när beställningarna lagts som maten började odlas. Projektet har gått att följa online hela sommaren och nu när allt är klart öppnar gatuköket upp igen, redo att servera tacos till dem som beställt ett halvår tidigare. Serveringen sker på Norrmalmstorg i Stockholm den 20:e och 21:a september.

– Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger Paul Svensson i ett pressmeddelande från Stockholm Gas.

Maten har under sommaren odlats på Rosendals Trädgård, en biodynamisk handelsträdgård mitt i Stockholm, och rätten som serveras är väl komponerad av närodlade, smakrika och omsorgsfullt hanterade råvaror. Den rätt som serveras är en taco på vintagebröd, mole på grillade rödbetor, guacamole på bondbönor och krispig septembersallad på fänkål, fermenterad rabarber och koriander. Till det serveras en alkoholfri rabarber och äpple ”mojito”.

– Vi vill lyfta frågan om hur hållbar mat odlas, men också hur den tillagas. Speciellt som alla stockholmare med ledningsburen gas nu kan få 100% biogas i sina hem. Därför tillagas självklart maten i Pauls Gatukök på gasspis och biogas som framställs av restprodukter av organiskt material som till exempel matavfall, säger Renée Josefsson, VD på Stockholm Gas.

För att garantera att vi inte odlar för mycket utan tar tillvara på allt, har råvarorna odlats först efter att beställningarna lades i april. Därför går det inte längre att beställa i gatuköket, utan nu serverar vi dem som beställde för sex månader sedan. Så det hållbara fredagsmyset får den som inte beställt för ett halvår sedan fixa själv även denna vecka.

Bildkälla: Stockholm Gas