miljosmarta_bilar2019

Miljöbästa bilarna 2019

Gröna Bilister nominerade i år 45 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2019. Alla modeller menar de är bra val för den miljömedvetne bilköparen utifrån att de är fossiloberoende, energieffektiva och säkra. Prisets jury har nu utsett Kia e-Niro till det bästa valet för privatbilisten och Tesla Model 3 till det bästa valet för företaget.

I mer än 20 år har Gröna Bilister rankat miljöbilarna på den svenska marknaden. Årets jury bestod av sex experter på miljöbilar och de tittade även på faktorer som bilarnas säkerhet och tillförlitlighet, och på deras praktiska användning i olika delar av landet.

Juryn delade ut poäng till sina favoriter i två tävlingsklasser: Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi, samt Bästa valet för företaget. Poängen delades ut enligt samma system som används i tävlingen Årets Bil i Europa.

I årets upplaga av tävlingen Miljöbästa Bil har Gröna Bilister lagt extra vikt vid klimat- och miljöpåverkan vid biltillverkningen. Pris delades ut till biltillverkare som kommit långt i arbetet med livscykelanalyser av fordon och med att förbättra hållbarheten i produktionen.

Foto: Ludovic Fremondiere