hallbarhetsentreprenorer

Wasteprenörer besöker Sverige

Södra Afrika möter en framtid av växande befolkning, ökad nedskräpning, klimatförändringar och alltfler arbetslösa unga. För att människor ska kunna skapa sig en framtid med en regelbunden inkomst krävs det mycket driv, innovation och kunskap om småföretagande. Nu kommer kenyanska wasteprenörer till Sverige för att träffa svenska entreprenörer för inspiration, samtal och coachning med fokus på cirkulär ekonomi, återbruk och återvinning.

Mellan den 29:e september och 4:e oktober besöker fyra Kenyanska wasteprenörer Sverige. De har fått stöd och utbildning av Hand in Hand och Håll Sverige Rent och under veckan i Sverige kommer de bland annat att få coachning av affärsinkubatorn Sting. De kommer också att träffa Entrepreneurs Without Borders samt entreprenörer och aktörer i återvinningsbranschen för utbyte av kunskap och erfarenheter men också för att dela med sig av ambitioner och drömmar.

– Vi samlar in skräp och sorterar ut det som är värdefullt, berättar Joseph Kariuku i ett pressmeddelande. Kariuku leder en självhjälpsgrupp i Kenya som samlar avfall och är en av 16 000 wasteprenörer som deltar i Hand in Hands projekt i Kasarani utanför Nairobi i Kenya. Under de två år som projektet pågår är målet att skapa 3 300 gröna företag.

– Vi säljer plastflaskor till returföretag och gör kolbriketter av sockerrör, majskolvar, potatisskal och andra växtdelar, säger Joseph Kariuku.

Den växande unga befolkningen i Afrika behöver försörjning för att kunna leva meningsfulla liv. Det kommer inte finnas formella arbeten för alla. Hand in Hand och andra utvecklingsaktörer inser att jobbskapande och entreprenörskapsträning är viktiga insatser för att bidra till försörjningen för de växande ungdomsgrupperna i Afrika.

– Vi måste inse att anställning inte är ett alternativ för många av Afrikas unga. Med rätt stöd kan mikroföretagande vara ett alternativ som bidrar till att öka ungdomarnas framtidsutsikter, säger Stina Götbrink, Generalsekreterare Hand in Hand.

 

Bildkälla: Hand in Hand Sweden