medvetenjulklapp

Årets medvetna julklapp

Varje år släpps nyheten om årets julklapp – en prognosstyrd klapp baserad på analyser av konsumtionstrender som utses av Handelns Forskningsinstitut HUI Research. I år instiftas som en motreaktion “Årets medvetna julklapp” av nätverket Klimatklubben och föreningen Medveten konsumtion. 

– Istället för att fråga oss vilket samhälle vi verkar vara på väg mot och finna oss i det, ska vi naturligtvis istället fråga oss hur vi vill – och behöver – forma framtiden. Vi vet, genom forskning, att vi behöver äta mer växtbaserat, och med den här utnämningen vill vi skynda på den utvecklingen genom att göra det lätt och roligt att utforska det härliga vegoköket, säger Maria Soxbo, medgrundare av Klimatklubben i ett pressmeddelande.

Årets medvetna julklapp är “Vegokokboken”, med motiveringen;

“Årets medvetna julklapp ger dig som konsument praktisk klimatkunskap med hög inspirationsgrad. Den är ett välsmakande verktyg för den personliga klimatomställningen, där givaren kan välja ur ett ständigt växande utbud av såväl nytryckta som pre-älskade titlar. Det vegetariska och veganska köket har aldrig varit lättare att prova på.“

– Den här klappen passar alla. Det finns många bra vegokokböcker, gamla som nya. Några exempel är den moderna klassikern “Vegansk Husmanskost”, budgetvarianten “Portionen under tian”, “Vego i världsklass” för atleten eller “Little Green Stories” och “Mera vego” för barnfamiljen. Gourmanden behöver heller inte vara utan, med exempel såsom “Vegan BBQ” och “Vegan 100”. Att även klassiker som “Vår kokbok” finns i vegansk variant säger något om vår samtid. Alla kan äta mer växtbaserat på ett enkelt, roligt och framför allt gott sätt! säger Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig föreningen Medveten Konsumtion.

Foto: Emma Sundh