konsumtionskritik

Konsumtionskritisk julskyltning

Secondhand-kedjan Björkåfrihets traditionsenliga julskyltning kommer i år med budskap om flygskam, köpstopp och miljöcertifieringar. Den traditionella julskyltningen kommer förpackad med julbonader broderade med välbekanta julsånger och juldikter, men i omgjorda versioner.

Det kreativa greppen innehåller bland annat formuleringar i fönstren som: ”Hej, konsumenter köp ej mer nu, nyproducerat kan fara! Hej hela handeln, gör om gör rätt, och låt jordklotet vara! En liten tid vi leva här, shoppa bort sin ångest det blir besvär. Hej, konsumenter, stå emot nu och låt oss hållbara vara!”

– Vi vill uppmana människor till att konsumera mindre. Om vi ska överleva så måste vi förändra våra levnadsvanor. Nu. Vi måste bryta oss loss från konsumtionskulturen. Är det så att vi tvunget måste handla något, så måste second hand vara förstahandsvalet, säger Anna Fors, visual merchandiser och kreatören bakom Björkåfrihets fönsterskyltningar i ett pressmeddelande.

– Våra julskyltningar förpackas i traditionellt julmys för att dra till sig förbipasserandes uppmärksamhet, fortsätter Anna Fors. – När den väl är fångad passar vi också på att tala om det som är viktigt. I årets julskyltning ville vi tala om hållbarhet och belysa att Björkåfrihet är Sveriges första ideella secondhandkedja som blivit certifierad för miljöledning.

Björkåfrihets julskyltning syns i butikerna på Linnégatan i Göteborg och på Södra Förstadsgatan i Malmö.

”Ute är det snö, vid gaten folket står, vinkar glatt adjö, och sen på flyget går, Nordpolen smälter ner, men planet lyfter snart, käpprätt med oss det sig beger, iväg med väldig fart!” är en annan av deras uppdaterade julklassiker.

Bildkälla: Björkåfrihet