kvitton_blir_trad

Kvitton blir träd

Sedan en månad tillbaka har Kivra en kvittoinsamling på The Lobby i Stockholm. Där informerar man om möjligheten att få kvitton i Kivra. En ny tjänst som kommer att lanseras i början av 2020. Den kommer att möjliggöra för privatpersoner att spara kvitton på samma ställe som den viktiga posten. Och därmed bidra till en enklare och mer hållbar vardag.

– Varje år skrivs det ut 4 miljarder papperskvitton i Sverige vilket motsvarar 50 000 träd, säger Alexandra Karnig, affärsområdeschef och produktägare för kvitton på Kivra i ett pressutskick. – Det många inte känner till är att papperskvitton innehåller hormonstörande ämnen samt att de inte går att återvinna.

Insamlingen på The Lobby består bland annat av en glasbehållare. Där uppmuntras besökarna att slänga sina papperskvitton. När glasbehållaren är fylld kommer Kivra att kompensera för dessa genom att plantera 1000 träd.

– Vi svarar ofta nej tack när vi erbjuds kvitton i butik. Det gör att majoriteten av alla kvitton slängs. Tanken med glasbehållaren är att visualisera resursslöseriet. Och använda det som incitament till att ställa om till digitala kvitton. Om man tänker efter är det upprörande att vi skövlar skog för att producera papper som sedan hamnar i papperskorgen, fortsätter Alexandra Karnig.

Kvittoinsamlingen pågår fram till den 10 januari.