Skärmavbild 2020-01-14 kl. 20.32.29

Tinder för begagnade kläder

Klädbytar-appen PopSwap gör det enklare och roligare att byta plagg, skor och väskor med varandra, istället för att köpa nytt. Likt en dejting-app menar PopSwap att du kan matcha din garderob med andras genom att swipa fram dina favoriter och därefter byta till dig plagg mot något du själv tröttnat på.

Överkonsumtion är en starkt bidragande faktor till miljöförstöring. Och modeindustrin släpper ut mer växthusgaser än flygindustrin. Varje år konsumerar vi svenskar i snitt 14 kilo textil per person och vi slänger omkring 8 kilo av dem i soporna, men det finns ett intresse för att minska sin klädkonsumtion hos många.

En reaktion på klimatkrisen är att det har blivit allt vanligare att shoppa second hand, men också att skänka och byta bort kläder, väskor och skor via sajter och communities online. I Sverige lockar bytesgrupper på Facebook många användare, men det kan ta tid att hitta guldkornen där.

Att allt fler hellre byter än shoppar nytt inspirerade Lin Kowalska, som själv är engagerad i flera communities för klädbytare, att grunda och lansera appen PopSwap: Ett mer användarvänligt sätt att byta ut din garderob utan att få klimatångest.

– Det behövdes en plattform som är anpassad efter bytarnas behov. PopSwap samlar alla bytare i ett och samma forum, där de enkelt kan swipa mellan plagg och byta med varandra vid en matchning, säger Lin Kowalska i ett pressmeddelande.

 

Bildkälla: PopSwap