Skärmavbild 2020-01-20 kl. 17.56.10

Svenskmärkt uppskattas

De flesta köpbeslut av matvaror sker på plats i butiken eller via appar. Det visar en ny undersökning om köpvanor hos unga vuxna, 18-35 år, som YouGov genomfört på uppdrag av Svenskmärkning AB. Undersökningen visar att unga vuxna sätter prisvärdhet högt, både pris och kvalitet är viktigt. De anser också att svenskt ursprung står för en tydlig kvalitetsaspekt och att handla svenska livsmedel uppfattas som klimatsmart.

– I en diskussion om vad kvalitet innebär lyfte konsumenterna spontant att produkter med ursprung från Sverige har en kvalitetsaspekt. Här väljer till exempel även den ekonomiskt medvetne studenten svenskt kött före importerat. Detta visar att matvaror med svenskt ursprung har ett tydligt mervärde, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att Från Sverige-märkningen upplevs som enkel, tydlig och trovärdig av unga vuxna.

– Ett tydligt märke på produkten, vägledande information i butikerna och i mobilappar hjälper konsumenterna att hitta det de efterfrågar. Att öka kommunikationen kring ursprungsmärkningen i butik är ett prioriterat projekt för Svenskmärkning under 2020, säger Maria Forshufvud.