grona_foretag

Malmös gröna mötesplats

Hållbara företag med olika inriktning såsom Gram, RePlay Leksaks Second Hand, Malmö City Loppis, Swop Shop, Tool pool, Repaircafé och Mylla Mat, samlar sig nu under ett tak för att kunna nå ut till fler Malmöbor. Invigningen av den Gröna Mötesplatsen, i Swop Shops lokaler på Stora Nygatan, går av stapeln den 28:e mars.

Många människor upplever idag en osäkerhet i hur de skall agera för att bidra till ett mer miljövänligt samhälle. Då överkonsumtion, långa varutransporter och bortslängda saker har visat sig utgöra ett växande problem, har alla mycket att vinna på att bättre ta tillvara på det man redan har. Den Gröna Mötesplatsen är ett center som bygger på den nya normen att man ska laga, låna, hyra och byta.

– Det kan vara svårt att navigera på marknaden som konsument om man söker moderna hållbara alternativ, och kräva stora insatser och kunskaper i var, när och hur man skall handla och söka tjänster. Vi vill att det skall vara lätt att leva hållbart. Vi vill bjuda in en bredare allmänhet till hur ett hållbart, resursvänligt och cirkulärt liv skulle kunna se ut. Vi vill skapa en helhetsbild och visa att det absolut är möjligt att leva så, säger Jane Olsson i ett pressmeddelande. Jane är grundare av den prisbelönta klädbytesaffären Swop Shop och även initiativtagare till Den Gröna Mötesplatsen.

Den Gröna Mötesplatsen erbjuder en möjlighet för små, nytänkande, hållbara företag att lättare nå ut till en vidare kundkrets, och ger gröna idéer och vanliga Malmöbor en chans att finna varandra. Malmöborna får möjlighet att laga kläder (själva eller genom sömmerska), låna symaskin, få reparerat elektronik, köpa, byta och skänka kläder, skor, accessoarer och böcker samt sälja sina leksaker på kommission. Det finns inspiration till förpackningsfria matvaror och företag som gör nytt av gammalt, samt tillgång till cykelbud. Man kan även hyra yta till olika aktiviter, event, workshop och föreläsningar som går i den gröna andan.

̶  Man ska kunna gå in och bli inspirerad till ett smartare sätt att leva. Jag tror mer på det än på att trycka på folk information. Vi ska inspirera istället och jobba med nudging. Vi behöver inte sluta konsumera, men vi behöver konsumera med eftertanke, menar Jane Olsson och fortsätter: – Intresset för kollaborativ ekonomi och samarbete ökar. Vi vill göra det normalt och lättillgängligt för alla att först fundera på om de kan laga det de har, sälja det, byta det, hyra det de behöver, eller skänka till någon annan som är på jakt efter just den där speciella saken vi har liggande någonstans!

Den Gröna Mötesplatsen ligger centralt i Malmö och har som vision att hjälpa Malmöborna att minska sitt miljöavtryck på ett enkelt och lättillgängligt sätt, oavsett vilken nivå av klimatfunderingar man har. Målet är att minska konsumtionen av nyproduktion och öka utbudet av hållbara tjänster. Varje steg räknas ! Den största vinsten är kanske ändå den samlade inspirations- och kunskapsbank man bygger upp, både för företag och privatpersoner.

Foto: Teemu Paananen