samla_skrap_raddar_vatten

Pladdling i sommar

Plogging, att jogga och plocka skräp i naturen, har blivit en trend i Sverige och i flera andra länder. Nu introducerar Carlsberg Sverige pladdling, att paddla kajak och samtidigt plocka upp skräp, för att bidra till renare vatten. Initiativet är ett samarbete med GreenKayak, som lånar ut kajaker gratis i utbyte mot att man plockar skräp under paddlingsturen och delar det i sociala medier.

Carlsberg är partner till miljöorganisationen GreenKayak, som erbjuder frivilliga att gratis låna och paddla kajak, i utbyte mot att man plockar upp skräp i vattnet under sin kajaktur och sen delar det i sociala medier. GreenKayak har haft stor framgång i städer som Köpenhamn och Berlin, och hittills har över 25 ton skräp plockats upp från vattnet. Nu kommer de gröna kajakerna till Sverige.

I sommar kommer totalt tio kajaker att finnas tillgängliga för att låna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping. Kajakerna är gjorda för två personer och är säkra och stabila för nybörjare. Flytväst och utrustning inklusive skräphink ingår. All plast och skräp som samlas in, sorteras och räknas.

– I sommar firar många semestern hemma i Sverige och pladdling är en perfekt aktivitet för att upptäcka vår fantastiska natur runt om i landet och bidra till renare vatten och en bättre framtid. Det spelar mindre roll om man lånar en kajak via GreenKayak, eller använder sin egen. Alla kan vara med och pladdla, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige i ett pressmeddelande.