Skärmavbild 2020-08-25 kl. 11.49.43

Nominerade hållbarhetsinitiativ

Idag är alla finalister nu utsedda i Dagligvarugalan. Bland de tre nominerade i kategorin Årets Hållbarhetsinitiativ märks bland andra Ekotipset.

Dagligvarugalan arrangeras för tolfte gången av tidningen Fri Köpenskap. Avsikten är att höja statusen på en samhällsviktig bransch genom att lyfta alla vardagshjältar som i det tysta arbetar för att föra dagligvaruhandeln framåt.

Inom kategorin Årets Hållbarhetsinitiativ är det i år 3 finalister som har gallrats fram av jurygrupper med hög branschexpertis. En av de nominerade är Helén Williams och Fredrik Wikström vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, forskar om förpackningens roll för minskat matsvinn.

– Matsvinnet står idag för cirka 6-8 procent av den globala klimatpåverkan. Alla åtgärder som bidrar till att minska detta gör stor skillnad och tar oss ett steg närmare att klara Parisavtalet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem. Förpackningar som skyddar maten från produktion till dess att den når våra tallrikar är grundläggande i detta arbete, här hoppas vi att vår forskning kan komma till nytta.

Forskarteamet Fredrik Wikström & Helén Williams är även Ekotipset (läs mer på ekotipset.se) samt Axfoundation nominerade med sitt projekt Framtidens mat som syftar till att innovera och accelerera konkreta lösningar på praktiska hållbarhetsproblemen i livsmedelssektorn. Bland satsningarna finns den nyligen lanserade baljväxtfärsen som med sina svenska råvaror vinner mark både i butikshyllor och hos grossister, och bidrar till ett svenskt proteinskifte. Svensk Baljväxtfärs är en av många idéer som fötts och fått växtkraft på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum.

– Vi vill att Torsåker gård ska vara en katalysator som bidrar till att utveckla den svenska framtida hållbara produktionen, innovationen, kunskapsöverföringen, produktutvecklingen och konsumtionen av mat. På Torsåker kan vi följa varje steg i processen, bokstavligt talat från grodd till färdig produkt, och i samverkan med hela branschen driva på mot hållbara livsmedelssystem, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig Framtidens mat, Axfoundation.

Vinnarna presenteras på en digital prisutdelning den 8 oktober.

Nominerade i kategorin Årets Hållbarhetsinitiativ
Axfoundation – Framtidens mat
Forskarteamet Fredrik Wikström & Helén Williams
Ekotipset

 

Bild: Torsåker gård är Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelsproduktion Foto: Axfood